שפר- מכון לטיפול קוגניטיבי התנהגותי בחיפה והצפון

ראיון אישיותי

שאלות ותשובות על הריאיון האישיותי

"פניתי לאמיר שפר בעקבות ריאיון אישיות שבני נדרש לעבור בכדי להתקבל ליחידה מסווגת. הפנייה נעשתה בהתראה קצרה ואמיר נרתם לעזור בלוח זמנים לחוץ. בפגישה אחת בני קיבל כלים להצגה עצמית שאין לי ספק שילוו אותו כל החיים. הוא יצא מחוזק ומלא ביטחון עצמי. תודה לך אמיר, על הזמינות, על הדיוק בהבחנה ועל כך שהיית לעזר ברגע משמעותי בחייו של בני. כן ירבו כמוך". מירי ד.

 

במאמר זה ניתן מידע ממוקד לגבי הראיון האישיותי ומה מצפה לך בראיון זה. המאמר מתייחס לתהליך של הראיון, השאלות שתישאל וההכנה לראיון האישיותי

ראיון אישיותי, אשר נקרא לעיתים גם כראיון פסיכולוג, הנו ראיון המבוצע על ידי קב"ן, או פסיכולוג היחידה.
הריאיון האישיותי לצבא נערך הן במיונים למודיעין, סייבר, גאמא, 8200, עתודה, קצונה וכו. והן בסיירות המובחרות ביותר (מטכ"ל, צוללות, חובלים, שייטת וכו).

האם כל מלשב (מועמד לגיוס) יכול להתמיין בראיון האישיותי?
לא. רק מלשבים אשר עברו באופן מעולה את הראיון האישי בלשכת הגיוס בצו הראשון ויש להם את הנתונים המתאימים.

מהו הראיון האישיותי?
מדובר בריאיון עומק, הבא לבחון ולהעריך את מאפייני האישיות של המלש"ב ומתייחס לנושאים הבאים:

  • העצמי- כיצד המלשב מעריך את עצמו וכיצד הוא מתמודד בסיטואציות שונות בחייו וזאת באמצעות שאלות עומק לגבי אורחות חייו, תכונות אופי, התמודדות עם קשיים שונים וכיו"ב
  • חברתי- התנהלות בחברה הכללית, ומיקוד סביב יחסיו החברתיים האישיים
  • משפחתי- יחסים והתנהלות במשפחה
  • בירור מעמיק לגבי יכולות, קשיים, קונפליקטים והתמודדויות עתידיות

מתי נערך הריאיון האישיותי?
במהלך הגיבוש לסיירות, במידה ויש מספר רב של מסיימים, ביום האחרון של הגיבוש, לשם סינון מידי.
כאשר ביחידות עלית, כולם יעברו ראיונות אישיים, גם לאחר הקבלה ליחידה המובחרת, וזאת כחלק מתהליך המיון, למשל בסיירת מטכל, צוללות וכו.

מלשבים (מועמדים לגיוס) המתמיינים למודיעין, סייבר, גאמא, לאחר הבחינה המקצועית והמבחנים האישיותיים ובמידה ועברתם אותם, יצרו אתכם קשר טלפוני בהמשך ורק אז יתאמו אתכם ראיון ליום למחרת, על מנת למנוע את היכולת שלכם להתכונן מראש לריאיון. ולכן, רצוי להתכונן לראיון עוד במהלך השלב המקדים.

מתמיינים לעתודה, קצונה וטיס- לרוב מקבלים התראה מוקדמת יותר לראיון.

מה השאלות שאשאל בראיון האישיותי?
השאלות בראיון מתחלקות למספר סוגים:

  • שאלות מתוכננות- שאלות פתוחות לשם התרשמות עומק (ספר לי על עצמך, ספר לי על תכונות אופי שלך, ספר לי על הקשר עם משפחתך, במה התקשית בלימודים, מדוע אתה רוצה להתמיין ליחידה זו, וכיו"ב)
  • שאלות פולו אפ- שאלות המתייחסות לתשובה שנתת. למשל, המלשב משתף כי הוריו גרושים. ניתן לשאול איך השפיעו עליו הגירושים, על הקשר היום עם ההורים, מה השתנה בו מאז הגירושים וכיו"ב
  • שפת גוף- התייחסות לכל מה שאינו מילולי כגון תנועת ידיים, טון הקול, תזוזת הגוף, קשר עין, השהייה של תשובות, דיבור מהיר וכיו"ב

האם אני צריך להיות 'מושלם' בראיון?
ממש לא. הצבא לא מחפש רובוטים. לכל אחד יש יתרונות וחסרונות וכל אחד מתמודד בדרכו עם קשיים. אבל בצבא חשוב לעשות הערכה ולבחון התאמה, בייחוד כאשר יש מקום רק לאחוז קטן מהפונים לתפקידים אלו.

מהי ההכנה במכון שפר לריאיון האישיותי?
ההכנה מבוצעת רק על ידי אמיר שפר, מנהל המכון, בעברו קצין בריאות הנפש בצבא. ההכנה כוללת סימולציה, משוב ודגשים.

"אמיר שפר עזר לי רבות בראיון האישיותי, הוא נתן לי דגשים, המלצות ותיקן ליקויים שהיו לי לקראת הראיון האישי. הוא דיבר בכנות ולעניין, לא חסך ביקורת ונתן לי פידבק מיטבי על מנת שאוכל למצות את מלוא הפוטנציאל שלי. אני מלא הערכה ותודה על העזרה שלו. אין בי שום ספק שהעצות שקיבלתי ממנו ילוו אותי עוד שנים רבות ולא יפסיקו לתרום לי לעולם. מומלץ בחום". אילאי ד.

פנו כאן ומלאו את הפרטים להכנה לראיון האישיותי

    תפריט נגישות